I am capturing space

Sotogrande, Spanje — 2017

Verbouwing van een vakantiewoning

Modernisme en stijlkenmerken uit Andalusië typeren de bouwstijl van deze vrijstaande woningen uit de jaren 80 van de vorige eeuw in deze urbanisatie in het zuiden van Spanje. De bestaande centrale patio en de positionering van het zwembad zijn een bepalende factor bij de verbouwing en uitbreiding van deze woning. De patio krijgt een privé karakter na het toevoegen van nieuwe raamopeningen in de dressing en de hoofdslaapkamer. Door het afsluiten van de patio van het leefgedeelte definieert deze buitenruimte de nieuwe functies rondom zich. De uitbreiding rond de patio vertaalt zich in een badkamer en ontspanningsruimte die op zich opnieuw contact zoekt met de andere buitenruimte, het zwembad.

De blauwe vloer van het privé gedeelte weerspiegelt het blauwe natuurlijke plafond van de patio en beklemtoont de intimiteit en de eenheid met deze buitenruimte. De twee gastenkamers met badkamers liggen drie treden lager dan het hoofdvolume en de patio ruimte. De aansluiting van de woning met de tuin gebeurt abrupt door het niveau verschil van de uitgebreide sokkel rondom het zwembad. Het zonnedek transformeert zich tot observatiepost naar de omliggende tuin en het straatgebeuren. De perspectieven van de leefruimtes naar het zwembad kenmerken het open karakter van dit deel van de woning. De uitbreiding van de leefruimte en de ontspanningsruimte omarmen het podium rondom. De ruimte tussen het kookeiland, haardmeubel, eetruimte en bibliotheek wordt ervaren als een leegte, een tweede patio in het leefgedeelte en beklemtoont de luxe van een niet gedefinïeerde ruimte.

De garage en technische ruimte zijn gescheiden van de de leefruimtes door een nieuwe semi patio. De connectie is een centrale berging bij de keuken. De gesloten volumes van de bestaande woning en het open karakter van de toegevoegde horizontale luifels rondom het zwembad en inkom definiëren de nieuwe vormentaal van deze vakantiewoning.

Ruwbouw in samenwerking met Architect Jose Manuel Garrido

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inplanting

 

Grondplan voor de verbouwing
Grondplan na de verbouwing
Doorsnede A_B
Doorsnede C_D
Doorsnede E_F