The grass is greener on the other side

Nieuwpoort, België — 2006

Een flat op de zeedijk

Het appartement is onderdeel van de eindeloze muur van appartementencomplexen aan de Belgische kust, spottend gekend als de Atlantikwall. Tijdens de bouwwoede, gestart rond 1960, werd langzamerhand de kustlijn visueel afgesloten van het hinterland. Dit vertaalt zich ook binnen in de appartementen, waarbij de ruimtes langs de zeedijk met het zeezicht worden naar voor gebracht als de belangrijkste plaats. Alle andere woonfuncties worden “achteraan” in de appartementen samengeperst, vaak zonder enige ruimtelijke kwaliteit. De ruimte met het zeezicht en de hoeveelheid slaapkamers bepalen immers de investeringswaarde van de wooneenheden.

Tijdens de verbouwing zijn alle bestaande scheidingswanden en binnenmuren weggenomen , een lege doos blijft over. Verschillende parameters leiden tot een nieuw ontwerp. Vooreerst wenst de bouwheer het aantal slaapkamers te vermeerderen van 2 naar 3. In de bestaande toestand zijn er 2 slaapkamers aanwezig daar de buitenmuur aan de achterzijde  slechts 2 vensters telt. Deze transformatie wordt verwezenlijkt door een nieuwe slaapruimte toe te voegen naast de inkom van het appartement. Deze ruimte kan afgesloten worden door een pivoterende wand, en natuurlijk licht wordt binnengetrokken doorheen een glaspartij aansluitend op een andere slaapkamer. De glaspartij tussen de 2 ruimtes is controleerbaar doorzichtig. Het heldere glas wordt via een druk op de schakelaar ondoorzichtig dankzij een film van vloeibare kristallen tussen de 2 glasplaten.

Naast  ruimtelijke kwaliteit is het herstellen van de visuele relatie tussen kustlijn en hinterland een belangrijk gegeven tijdens het ontwerp van het nieuwe grondplan. Verschillende functies zoals toilet, keuken en kastenwanden worden langs de buitenmuren verwerkt. Een centraal donker volume staat los en onafhankelijk in de ruimte. De schuine inplanting van dit element zorgt tegelijk voor discretie en privacy en versterkt de spanning en visuele relatie tussen voor en achterzijde van het appartement. De grillige buiten-grenzen van de flat worden uiteindelijk samengevat rond twee assen : de as die loodrecht op de voorgevel loopt tot het venster achteraan, en één schuine as, benadrukt door een centraal volume.

Fotografie: Bieke Claessens

 

Grondplan