Map out a route

Roeselare, België — 2004

Een winkel met kinderkleding

De entree is opvallend sober. Op de gevel ontbreekt ieder spoor van logo of andere grafische aanduiding. De voorbijganger wordt voornamelijk aangesproken door de vormgeving van de winkel zelf. Een spel van afgeronde volumes en sfeerverlichting zuigt de consument naar binnen. De witte gevel plooit zich naar binnen en vormt het zwevend plafond van de kledingwinkel.

Meteen achter het grote raam bevindt zich aan de rechterkant een opengewerkt roze meubel dat zich grillig de winkelruimte in beweegt. In het meubel zijn een zitbank, trap, kasten en hangruimte voor de kinderkleding opgenomen. Het kassameubel wordt niet in een hoek verscholen maar ontpopt zich centraal in de ruimte, uit het plafond geplooid, tot een vijf meter lang object met een geïntegreerd aquarium op ooghoogte voor de kinderen. Links naast de entree bevindt zich een twintig meter lange wand met één lange kledingnis. Achter in de winkel hangt een gordijn in spiraalvorm dat de afscheiding vormt van een extra grote pasruimte voor ouder en kind. De in hoogte verstelbare cilindervormige zitjes zijn speciaal voor de winkel ontworpen.

Het gordijn is gemaakt van een technisch textiel. De egale vloer, uitgevoerd in een epoxy gietvloer, heeft dezelfde kleur als de wanden en plafond. De toegepaste kleuren voor de meubels zijn wit en roze gecombineerd met blauw licht.

Het lichtplan speelt een belangrijke rol bij de ruimtelijke beleving. De indirecte verlichting in de kledingnis accentueert samen met het indirecte licht in het verlaagd plafond de dieptelijnen van de winkel. Het translucente gordijn dat met zijn grillige en beweeglijke plooien afwijkt van de strakke afgeronde vormgeving trekt de consumenten naar het diepste deel van de winkel. Het wordt met een ovale neon-verlichting aangelicht. Na sluitingstijd zakt het algemene lichtniveau en transformeert blauwe neon-verlichting het gordijn tot een abstract lichtobject.

Fotografie: Steven Neyrinck

 

 

Grondplan
Langsdoorsnede rechts
Langsdoorsnede links